Safety

/Safety
Safety2018-12-10T22:04:53+00:00

De NKV geeft zes keer per jaar een safety clinic op verschillende spots in Nederland. We geven hier alvast een aantal belangrijke tips, die ook in de clinic langs komen:

  • Kan je nog niet kiten: neem voldoende lessen van een ervaren en gekwalificeerde instructeur. Beginners die nog veel in het water liggen doen er goed aan in de winter niet te varen. Weet hoe je een self-rescue kan doen.
  • Zorg dat je materiaal in uitstekende staat is, check dat regelmatig en zorg dat je met de juiste maat kite gaat varen. Heb je die niet: blijf dan aan de kant. Ken je materiaal goed: weet hoe je depower en je safety werkt, en hoe je je harnas snel kan uitdoen etcetera.
  • Zorg dat je je naam en telefoonnummer op jouw board en kite schrijft. Gebruik hiervoor de Be Traceable sticker van de KNRM. Kom je aan op het strand zonder materiaal, zorg dat de hulpdiensten weten dat je veilig bent.
  • Draag altijd goede kleding zoals wetsuit, en in de winter een cap, handschoenen en schoentjes. Hypothermie is een groot gevaar. Een impact- of drijfvest is ook aanbevolen, alsmede een fluorescerend vestje. Overweeg of in jouw situatie het dragen van een helm aan je veiligheid bijdraagt.
  • Draag altijd een line cutter bij je. Ideaal: een waterdichte telefoon met belangrijke nummers zoals van kustwacht en lokale reddingsbrigade er in geprogrammeerd. Ideaal: (twee) electronische flares, op het lichaam te dragen.
  • Voor het kiten: schat omstandigheden zoals wind, golven, stroming, zonsondergang, etc  goed in, en check het weerbericht. Kijk naar en vraag andere kiters wat zij van de omstandigheden vinden en luister naar hun advies. Lees de infoborden van de kitespot. Schat goed in of jouw kite-skills wel aansluiten op de omstandigheden. Vind je het te tricky: ga niet het water op.
  • Voor je gaat varen. Laat iemand op de wal weten dat je gaat varen, en vaar met een buddy, die bij problemen kan helpen of hulp kan inroepen.
  • Zorg dat je de belangrijkste voorrangsregels kent en in ieder geval, houdt voldoende afstand val elkaar en zit elkaar niet in de weg.
  • Ga niet te ver weg van de wal, zeker in de winter, en zorg dat je in het zicht blijft. Blijf alert op veranderende omstandigheden zoals wind die toeneemt, of stroming die sterker wordt. Hou je buddy en andere kiters in de gaten. Hou je zelf in de gaten: word je moe, of koud, of ga je teveel fouten maken, ga terug aan de wal.
  • Zorg dat je goed verzekerd bent. Word lid van de NKV en dan heb je er een goede WA verzekering bij. Bezoek NKV Kite Safety Clinics. Doe ook een donatie aan de KNRM en wordt lid van de lokale Reddingsbrigade. Deze organisaties doen goed werk en verdienen onze support.

Dit is de meest recente presentatie die wij hier geven: